Сівозміна на городі


Чи можливо кілька років ефективно вживати землю без добрива?Як при мінімальному удобренні отримати високоякісний урожай? Що впливає на якість грунту?За якими критеріями обирати добриво?



Вирощуючи на певній ділянці землі різні сільськогосподарські культури рік за роком, люди помітили, що для одержання багатого врожаю має велике значення їх чергування на ділянці. В чому ж річ?

Кожен організм впродовж життя, зокрема і рослинний, бере якійсь речовини у певній кількості з навколишнього середовища і виділяє продукти життєдіяльності у те ж навколишнє середовище. Якщо на одній ділянці рік за роком вирощується одна культура - з часом відбувається накопичення певних продуктів і вони починають негативно впливати на ріст і розвиток рослини.

Науковці називають це явищем алелопатії.

Монокультура (тобто вирощування одного виду рослин на ділянці) також призводить до накопичення в ґрунті специфічних шкідників і збудників хвороб.

Так, при постійному вирощуванні, капуста хворіє на чорну ніжку капусти (збудники - напівпаразитні гриби і бактерії, що знаходяться в ґрунті, на пожнивних рештках, насінні ). При постійному вирощуванні цибулі, як правило, різко зростає чисельність нематод (круглих червів).

Часто залишки життєдіяльності одного виду рослин можуть бути корисними для інших видів рослин. Метод сівозміни якраз і використовує ці залежності.

Науково обґрунтоване чергування сільськогосподарських культур і пару на місцевості і в часі, що сприяє відновленню і підвищенню родючості ґрунту називають сівозміною або культурозміною.

Важливо знати: овочеві культури необхідно повертати їх на попереднє місце не раніше ніж через 3 – 4 роки.

Проте є рослини, які за умов ефективного удобрення, можуть рости на одному місці довгий час не знижуючи суттєво урожай (кукурудза, картопля, гречка, просо).

Однак, застосовуючи сівозміну, хороших результатів досягнути легше, знизивши в такий спосіб затрати на удобрення землі.

Крім того, є культури, які мають хвороби однакової природи, спільних шкідників та пригнічуються певними бур’янами. Тому їхнє зближення у сівозміні неприпустиме. Це перець, помідори, баклажани, картопля та інші культури родини пасльонових.

На якість ґрунту впливає і те, що різні рослини забирають з нього неоднакову кількість поживних елементів, по-різному впливають на його структуру , фізичні властивості, вміст гумусу та елементів живлення.

Просані культури, внаслідок інтенсивного обробітку, сприяють мінералізації гумусу і зменшують його родючість. А використання в сівозміні багаторічних трав чи бобових культур (буркун , люцерна , горох, соя) поліпшує азотний баланс , покращує структуру ґрунту. До того ж багаторічні бобові трави вирішують питання кормів (здебільшого білка) для свійських тварин.

Тому для землеробів, які мають невеликий город, доброю рекомендацією було б засівати його третю частину багаторічними травами.

Важливим для якості майбутнього врожаю, паралельно з сівозміною, є удобрення ґрунту екологічним способом. Тобто добривами, що містять гумати і нормалізують хімічний склад ґрунту. Спеціально з врахування стану сільськогосподарських грунтів сьогодні розроблено добриво «Екогумінат+».

Плануючи овочеву сівозміну (культурозміну) своєї ділянки варто розбити її на 5 рівних ділянок (п’ятипільна культурозміна). Одна ротація культур буде проходити за 5 років. Структура цих посівів залежить від ваших уподобань. Пропонуємо для прикладу свій варіант:

  • 1 рік – зелений горошок;
  • 2 рік – огірки, кабачки;
  • 3 рік – цибуля;
  • 4 рік – томати;
  • 5 рік – толовий буряк, морква .

На кожній ділянці сівозміни зазвичай вирощують одну культуру, інколи дві або три схожих за вимогами до умов і агротехніки культури ( наприклад огірок і кабачок або диня чи кавун ). Ділянки чи поля, на яких вирощуються кілька культур називаються збірними.

Розробляючи свої сівозміни не забувайте використовувати сидерати

(посіви культур, які використовуються для приорювання як зелене добриво).

Використовують такі культури як: люпин, гірчицю, фацелію та ін.

Радимо звернути вашу увагу на фацелію. Це рослина, яка дає найвишуканіший за смаком мед, але свійськими тваринами не поїдається. Після фацелії грунт стає більш структурним і пухким. Після закінчення цвітіння її перебивають мотокосою і успішно приорюють. Наявність фацелії на вашому городі гарантуватиме хороше опилення бджолами огірків, кабачків та саду.